Cum inmatriculezi un vehicul anul acesta? Uite ce pasi trebuie sa urmezi

Rolul acestui articol este de a ajuta proprietarii de automobile si soferii care se afla pentru prima data in situatia de a inmatricula un vehicul. Vom vorbi atat despre masinile noi, cat si cele second-hand si modul in care acestea se inmatriculeaza in Romania in 2023. Este foarte important sa cunoasti tipul de documente de care ai nevoie si pasii pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand inmatriculezi o masina, fie ca aceasta este din Romania, Uniunea Europeana sau din afara spatiului comunitar.

Asa cum prevede Codul Rutier, pentru a putea utiliza un autoturism in mod legal pe drumurile din Romania este obligatoriu ca acesta sa fie inmatriculat in prealabil. In caz contrar, acesta nu poate fi pus in circulatie pe drumurile publice. Acest lucru trebuie facut de catre proprietarul de drept sau de un imputernicit sau un mandatat (o firma de inmatriculare auto Alba) la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din judetul de care apartii.

Regulile de inmatriculare in Romania

In multe tari din Uniunea Europeana inmatricularea unui vehicul se realizeaza pe baza seriei de sasiu a autoturismului. In tara noastra insa, acest proces este unul nominal si se realizeaza la fiecare schimbare a proprietarului. Este esential sa cunosti pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a trece prin acest proces cat mai repede si mai usor. De asemenea, este necesar sa stii si ce documente ai nevoie pentru a nu prelungi timpul de asteptare.

Nu conteaza daca autoturismul pe care l-ai achizitionat este nou nout sau unul second-hand. Obligatia oricarui proprietar este de a inmatricula vehiculul in momentul achizitionarii, in termenul prevazut de lege. Dupa ce este realizata inmatricularea, proprietarul primeste certificatul de inmatriculare si placutele de inmatriculare pentru masina in cauza. In plus, in certificatul de inmatriculare si in cartea de identitate a masinii se consemneaza transcrierea vehiculului de pe un proprietar pe altul.

In ceea ce priveste placutele de inmatriculare, daca masina este deja inmatriculata in Romania, poti alege sa le pastrezi pe cele vechi sau sa primesti altele noi. Pentru masinile aduse din strainatate se vor elibera in mod obligatoriu numere noi. Pe site-ul DRPCIC se poate verifica disponibilitatea unui numar preferential, dar pentru care se plateste o taxa suplimentara, informeaza pagina Inmatriculariauto.net.

Care este diferenta dintre certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a vehicului?

Certificatul de inmatriculare este un document pe care aveti obligatia sa il aveti intotdeauna in posesie cand utilizati un autoturism si care este solicitat de catre politie la orice verificare in trafic. In cadrul acestuia sunt incluse mai mutle informatii, printre care: numar de inmatriculare, data primei inmatriculari in Romania, datele tehnice ale masinii, cat si data expirarii Inspectiei Tehnice Periodice.

Cartea de identitate a vehicului este un document care nu se pastreaza in masina si care atesta dreptul de proprietate pe care il aveti asupra vehiculului in cauza. In plus, sunt mentionate datele de identificare ale autovehiculului, dar si detalii despre proprietarul acestuia. Spre deosebire de primul document, acesta nu se schimba atunci cand autoturismule ste vandut, ci se transfera noului proprietar dupa inmatriculare.

Masini second hand

In cazul automobilelor second hand, toate datele care fac referire la noul proprietar al autovehiculului vor fi inscrise in baza de date a Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor sau DRPCIV. Aceasta este responsabila de evidenta autoturismelor inmatriculate in tara noastra. Noul proprietar este obligat sa solicite prin cerere scrisa inscrierea masinii in baza de date in cel mult 90 de zile de la data dobandirii proprietatii.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *