In ce situatii vei avea nevoie de cadastru si intabulare?

Pentru a putea fi inscrisa in Cartea Funciara din cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, orice proprietate, fie ea publica sau privata trebuie sa treaca prin procesul de intabulare.

Cartea funciara este un document oficial, public, in care se consemneaza toate detaliile in ceea ce priveste evidentele imobilelor si ale terenurilor. Practic, prin intabulare se oficializeaza dreptul de proprietare a unui imobil sau teren. Atunci cand soliciti un credit ipotecar vei avea nevoie cu siguranta de acest document.

Ce este intabularea?

Prin procedura de intabulare practic, oricine detine o proprietate obtine in mod public titlul de proprietare. Acest lucru se realizeaza prin inscrierea datelor caracteristice ale imobilului sau proprietatii in Cartea Funciara.

Prin inscrierea unui imobil in Cartea Funciara se confirma faptul ca acesta apartine persoanei in cauza. Atunci cand un imobil sau un teren nu este inscris in Cartea Funciara pot aparea mai multe probleme determinate de lipsa documentelor, explica expertii unei firme de cadastru Iasi. Astfel, un imobil neinscris nu va putea fi instrainat si nici nu va putea fi pus gaj de catre detinator pentru un credint bancar.

In cadrul procesului de intabulare in Cartea Funciara a unei proprietati sau a unui teren trebuie specificate anumite detalii. Acestea sunt: numele proprietarului de drept, detalii exacte despre proprietate, cum ar fi suprafata si vecinii si modul in care s-a intrat in posesie, incluzand fostii proprietari. Pe langa acestea se aduaga si detalii, atunci cand este cazul, despre diverse drepturi personale, ipoteci existente, interdictii sau litigii judiciare in care ar putea fi implicata proprietatea in sine.

Legea numarul 7/1996, republica in anul 2013, este cea care reglementeaza Registrul de carte funciar

Cadastrul si Cartea Funciara sunt considerate cele doua componente ale unui sistem de importanta vitala la nivel national, in care se regasesc in evidenta, atat din punct de vedere economic, cat si juridic, toate imobilele de pe teritoriul tarii. Cu ajutorul acestui sistem statul poate sa identifice cu usurinta detinatorii legali sau proprietarii unui imobil si poate forma o imagine de ansamblu in ceea ce priveste valoarea de impozitare a tuturor cladirilor, terenurilor sau constructiilor din tara, fie ele publice sau private.

Nu in ultimul rand, este important de mentionat faptul ca prin intabularea in Cartea Funciara, se pot inscrie o multitudine de drepturi, dar si obligatii in ceea ce priveste o proprietate publica sau privata. Asadar, este bine de stiut ca in Cartea Funciara se mentioneaza urmatoarele drepturi:

Este important de precizat ca prin intabularea in Cartea Funciara se pot inscrie mai multe drepturi reale asupra unui imobil sau teren, public sau privat. Astfel, in Cartea Funciara se mentioneaza: dreptul de proprietate, de superficie, de uzufruct, de uz si de servitute, precum si dreptul de administrare, concesiune, folosinta si drepturile reale de garantie.

Situatiile in care ai nevoie de intabulare

In momentul in care achizitionezi o locuinta, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa il inscrii in Cartea Funciara, precizeaza site-ul www.firmecadastru.net. Dreptul de proprietate, de superficie, de uzufruct, de uz, de servitute, de administrare, de folosinta si de garantie sunt drepturi care pot fi inscrise, respectiv intabulate in Cartea Funciara.

Inscrisul realizat in Cartea Funciara, intabularea, este actul de identitate al unei locuinte. Inscrierea este deosebit de importanta, pentru ca in momentul inscrierii, dreptul de proprietate asupra acestuia va deveni opozabil fata de terti. Se poate spune ca esti proprietarul efectiv al unui imobil doar dupa inscrierea in Cartea Funciara.

In cazul in care nu s-a realizat formalitatea de inscriere, iar aceasta nu era prevazuta explicit de lege ca avand caracter constitutiv, drepturile, actele sau faptele juridice care sunt supuse publicitatii cadastrale nu sunt opozabile tertilor, cu exceptia cazului in care se dovedeste ca acestia au luat la cunostinta de ele prin alte mijloace.

Cand legea stipuleaza ca simpla cunoastere a faptului nu tine locul lipsei publicitatii, absenta acesteia poate fi invocata de orice parte interesata, inclusiv de catre tertul care a luat la cunostinta despre dreptul, faptul, actul sau raportul juridic care este supus acestei publicitati.

Insa, simpla luare la cunostinta asupra dreptului in discutie nu suplineste lipsa publicitatii si fata de diverse alte persoane decat terta persoana care are cunostinta despre acestea.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *