Infiintarea unei firme, pas cu pas

O conditie esentiala pentru a asigura activitatea legala a unei companii este depunerea unui dosar complet cu documente doveditoare la oficiul Registrului Comertului pentru a aproba inregistrarea societatii. Inainte de a constitui acest dosar, intreprinzatorii trebuie sa afle cat mai multe informatii utile privind infiintarea firmei. Acest ghid juridic ofera lista de operatiuni legale incheiate de fiecare intreprinzator inainte de a solicita intregistrarea societatii de Registrul Comertului.

Primul pas in procesul de infiintarea firmei este determinarea obiectului de activitate al societatii. Potrivit clasificarii (CAEN) asociatii pot alege un singur obiect de activitate principal si mai multe obiecte de activitate secundare.

Stabilirea formei juridice a societatii este obligatia asociatului unic sau al asociatilor. Potrivit legislatiei din tara noastra, intreprinzatorii pot alege din urmatoarele forme juridice: societatea in comandita simpla (S.C.S.), societatea pe actiuni (S.A.), societatea cu raspundere limitata (S.R.L.), societatea in nume colectiv (S.N.C.) si societatea in comandita pe actiuni (S.C.A).

Sfatul oferit de www.infiintari-firme.net este sa alegeti denumirea societatii cu grija, deoarece este o operatiune importanta pentru a garanta popularitatea firmei. Antreprenorii pot verifica disponibilitatea a 3 denumiri accesand site-ul oficial al Oficiului National al Registrului Comertului si completand un formular tip oferit in forma electronica.  In cateva zile asociatii societatii vor putea ridica documentul doveditor pentru rezervarea denumirii societatii.

Urmatoarea etapa in procesul de infiintarea firmei este gasirea unei locatii pentru a stabili sediul social al firmei. Proprietarul imobilului va incheia un contract de comodat, subinchiriere, inchiriere sau vanzare-cumparare cu asociatul unic sau asociatii intreprinderii. Sediul social reprezinta adresa unde asociatii pot fi identificati si contactati de organe oficiale sau clienti.

Redactarea Actului Constitutiv se poate realiza de asociati, de un avocat sau de un notar. Acest document oficial va contine datele personale ale fondatorilor si al administratorului, obiectul de activitate principal si obiectele de activitate secundare, detalii legate de sediul firmei, de forma juridica a societatii si denumirea firmei, ne informeaza angajatii unui SRL care activeaza in industria de infiintari firme Oradea.

In prezenta unui notar public se ofera specimene de semnatura de catre fondatori si administrator. De asemenea se redacteaza toate declaratiile pe propria raspundere de catre asociatul unic sau asociati din care sa rezulte ca fondatorii indeplinesc toate conditiile legale pentru a detine calitatea de asociat sau administrator. Inainte de depunerea dosarului de inregistrare la oficiul Registrului Comertului se depune capitalul social al firmei la o banca.

Dosarul depus la oficiul Registrului Comertului din localitatea unde se va stabili sediul social al firmei trebuie sa contina urmatoarele acte doveditoare:

  • documentul de rezervare de denumire a firmei;
  • act doveditor pentru stabilirea sediului (contractul de subinchiriere, inchiriere, comodat sau   de vanzare-cumparare;
  • copie dupa B.I./C.I./Pasaport al asociatului sau al asociatilor;
  • copie dupa B.I./C.I./Pasaport al administratorului;
  • avizul asociatiei de locatari sau proprietari in locatia unde se va afla sediul social al firmei;
  • Actul Constitutiv al societatii comerciale redactat de asociati sau de un notar, avocat;
  • declaratia originala al asociatului unic referitoare la faptul ca indeplineste toate conditiile legale pentru a deveni asociat;
  • specimenul de semnatura al asociatului unic sau al asociatilor;
  • actul doveditor pentru depunerea capitalului social;
  • formular inregistrare fiscala;
  • declaratia pe propria raspundere al asociatului unic/asociatilor pentru a obtine autorizatiile;
  • cerere tip de infiintare firma.

Dupa cateva zile se va putea ridica certificatul de inregistrare a societatii de catre asociati sau administrator. Ultimul pas fiind obtinerea autorizatiilor si a avizelor pentru functionarea legala a firmei.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *