Ce avans trebuie platit
In functie de tipul de credit pe care il alegi, va trebui sa platesti un avans diferit. Banca hotaraste nivelul minim al avansului necesar, dar poti alege sa platesti mai mult de atat. In general, sumele solicitate variaza intre 5-30% din valoarea totala a creditului, iar valoarea ratelor depinde de avansul platit.
Costuri si conditii preliminare legate de locuinta
De cele mai multe ori, banca te va pune sa alegi un evaluator autorizat care sa faca o evaluare a locuintei inainte de aprobarea creditului. In general, va trebui sa alegi dintr-o lista de evaluatori pe care tii ofera banca si tu va trebui sa suporti costurile cu evaluarea imobilului.
Conform legii, pentru creditele imobiliare trebuie sa inchei polite de asigurare, in timp ce pentru altele banca poate sa iti ceara asta sau nu, mentioneaza un evaluator imobiliar Tulcea. Nu in ultimul rand, unii creditori, mai ales in cazul sumelor mari, iti vor cere sa inchei si o asigurare de viata pentru toate persoanele care sunt codebitori la acel credit.
In final, ia in considerare ca exista anumite aspecte legale ce trebuie respectate pentru locuintele achizitionate prin credit sau pentru cele care sunt ipotecate. Unele dintre aceste reguli este ca nivelul de confort sa nu fie scazut, sa nu existe risc seismic ridicat sau sa fie eficiente energetic.
Dobanzile aplicate si calcularea lor
Probabil oricine isi doreste sa mearga la banca si sa ia o suma de bani imprumut si sa stie ca va da inapoi fix cu 10% mai mult. Lucrurile nu stau insa chiar asa si sunt mult mai complicate. Cele mai multe credite sunt cu dobanzi variabile, cu exceptia celor care au dobanda fixa 5-7 ani, dupa care aceasta devine variabila. In general, dobanda variabila se recalculeaza la fiecare 3 luni, in functie de rata dobanzii de referinta.
Vei plati dobanda pentru 20-30 de ani, asa incat dobanda este unul dintre cele mai importante aspecte ale unui credit, aminteste pagina online www.evaluatori-imobiliari.net. Pe o durata asa lunga de timp, chiar si 0,1% va deveni semnificativ. Astfel, este important sa studiezi bine piata inainte de a lua orice decizie.
Un alt aspect pe care trebuie sa il stii este faptul ca multe institutii financiare fac reclama cu dobanda pe care o practica ele. La aceasta se mai adauga insa si ROBOR-ul, adica rata dobanzii de referinta stabilita de BNR. Bancile folosesc in general valoarea indicelui ROBOR la 3 sau 6 luni. Astfel, dobanda finala pe care o vei plati la credit va fi compusa din indicele ROBOR si marja de dobanda a bancii.
Totusi, exista si posibilitatea de a lua un imprumut cu rate fixe, dar aceasta este indicata doar atunci cand nivelul dobanzilor este unul scazut. In acest caz, dobanda este mai mare decat media pietei, dar stii ca ramana fixa pe toata durata creditului. Astfel, nu trebuie sa te lasi pacalit si sa compari doua credite in functie de rata lunara pe care ai avea-o de platit, ci sa iei in considerare intotdeauna indicele DAE(Dobanda Anuala Efectiva) care iti arata exact cat vei plati.
Nivelul comisioanelor
Nu in ultimul rand, orice credit mai vine si cu comisioane diverse, in functie de creditorul despre care este vorba. Cele mai frecvente comisioane practicate sunt:
- Comision de analiza dosar;
- Comision de administrare credit aplicabil lunar la soldul curent al creditului;
- Comision unic pentru servicii prestate la cererea clientului, in legatura cu derularea creditului;
- Comision de rambursare anticipata.
Astfel, trebuie in mod obligatoriu sa citesti cu mare atentie toate documentele inainte de a lua o decizie sau a semna, deoarece dupa ce ai luat creditul nu mai poti da inapoi.
Be First to Comment