Exista o multime de beneficii pe care le aduce reciclarea, astfel incat este important de inteles principiile care stau in spate procesului si avantajele pe care le aduce. In cadrul procesului de reciclare vei intalni foarte multe legi stricte, dar toate acestea au un sens.
Pe langa faptul ca prin reciclare contribui in mod direct la protectia mediului inconjurator, in acelasi timp protejezi si natura.In plus, reciclarea nu numai ca aduce beneficii mediului, dar are și un efect pozitiv asupra economiei.
Ce beneficii aduce reciclarea pentru mediu?
- cu cat se recicleaza mai mult, cu atat mai putine deseuri ajung la gropile de gunoi de langa marile orase; aceste gropi de gunoi polueaza foarte mult mediul, au un miros neplacut si afecteaza sanatatea celor care locuiesc in proximitate, ne informeaza platforma Fier-vechi.net.
- deseurile care ajung la gropile de gunoi elibereaza o multime de poluanti si substante chimice in apa; cu cat se recicleaza mai multe deseuri, cu atat mai putine vor ajunge sa fie arse la gropile de gunoi.
- prin reciclare se reduc emisiile de gaze cu efect de sera din atmosfera; unitatile de productie ajung sa foloseasca mai putina materie prima noua, prin inlocuirea acesteia cu materie prima secundara, care a fost obtinuta prin reciclare;
- prin procesul de reciclare in timp se realizeaza economii incredibile in ceea ce priveste energia; spre exemplu, economica care este realizata prin reciclarea unei sticle poate asigura functionarea unui bec pentru patru ore;
- nu in ultimul rand, reciclarea este esentiala pentru a conserva resursele naturale ale pamantului.
Care sunt materialele ce pot fi reciclate?
Avand in vedere nivelul tehnologiei actuale, un numar foarte mare de produse, din diferite industrii, pot fi reciclate. Prin acestea amintit: ambalaje, sticla, metal, electrice si electronice, baterii, anvelope si mase plastice, baterii, ulei uzat si nu numai.
1. Reciclarea metalelor
Metalul poate fi reciclata in general in proportie de 90-95%, atat timp cat sunt colectate selectiv. Spre exemplu, aluminiul poate fi reciclat nelimitat. Procesul de obtinere a produselor metalice din reciclare a metalelor costa cu 70% mai putin decat in cazul in care productia se realizeaza de la zero, informeaza angajatii unui centru de colectare fier vechi Satu Mare.
2. Reciclarea hartiei si cartonului
Orice tip de carton sau hartie este potrivita pentru reciclare. Prin tehnologiile inovatoare utilizare se pot elimina elemente precum capsele, agrafele, cerneala si altele. Singurele hartii ce nu pot fi reciclate sunt cele care sunt patate cu ulei sau alimente. De asemenea, nu se pot oferi spre reciclare hartiile plastifiate sau cerate, precum si cele acoperite cu plastic.
- Cutiile de lapte si de suc care contin resturi alimentare se recicleaza in mod diferit
- In medie, prin reciclarea unei tone de hartii se salveaza aproximativ 17 copaci
- In general, la fiecare tona de hartie reciclata se reuseste o economie de 26 de tone de apa si 1,8 tone de combustibil
- Cartonul poate fi reciclat in multiple randuri, dar intr-un final reciclarea nu mai este posibila. Astfel, este indicat sa folosesti cat mai putine ambalaje posibil.
3. Reciclarea sticlei
Sticla nu isi pierde proprietatile, oricat de mult este reciclata. Asadar, este foarte important sa reciclezi cat mai mult sticla, avand in vedere ca costurile de reciclare sunt mai reduse decat in cazul productiei de sticla noua din materie prima bruta.
- Atunci cand sticla este de o anumita culoare, aceasta isi pastreaza culoarea si dupa reciclare. Sticla incolora insa este mult mai valoroasa, deoarece dupa reciclare poate fi utilizata in multiple moduri.
- Sticla termorezistenta, precum vasele de Jena, nu se recicleaza cu sticla obisnuita, deoarece afecteaza procesul de topire.
- Acestea sunt principalele tipuri de materii ce pot fi reciclate si pe care ar trebui sa le reciclezi pe cat de mult posibil. Prin acest proces te asiguri ca protejezi mediul inconjurator si reduci consumul de energie.
Be First to Comment